Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
16.8.2016, Jan Vítek, aktualita
Společnost Audi se chystá řidičům usnadnit čekání na zelenou, aniž by museli neustále pokukovat po semaforech. Jedná se o nový systém Traffic Light Information, který nám na displeji mezi budíky ukáže, za jak dlouho budeme moci jet.
Ienari Tokugawa (107) | 16.8.201621:28
Další věc co jen odvádí pozornost od řízení, jasně, že každy chlap řekne, že dokáže během jízdy telefonovat, pít a ja nevím co ještě. Jeden renomovaný britský časopis Autocar kdysi ve svém úvodníku psal. Psal to jejich velmi dobrý redaktor a navíc i závodní jezdec okruhových serii. Psal jak kdysi telefonoval pomoci hands­-free a po asi 15 minutách hovoru zjistil, že si vůbec neuvědomuje co ho předjela za auta nebo co předjel on sám a to jinak sleduje vždy.
Jestliže to má upozorňovat i na to kdy se vypne zelená, tak se vsadím, že spousta čechů ­(dnes jsem viděl dva jak už na červenou vjeli do křižovatky­) toho bude zneužívat. Nemám nic proti pokroku, ale v česku kde je tolik agresivity za volantem to nedopadne dobře. A hlavně si umím představit, jak někdo aby to stihl klidně pojede na padesátce i o 30 více a do toho mimo přechod vlítne člověk.
Odpovědět0  0
hl.hl (293) | 16.8.201620:26
Myslim ze by v Evrope stacilo uzakonit povinnost mit u kazdeho semaforu displej s odpoctem za jak dlouho skoci zelena. Mozno vyuzit i na odpocet jak dlouho jeste bude zelena. V dobe kdy cpou start­-stop systemy do vice a vice aut by to velmi uzitecne. Jedna firma to ma u semaforu pro uzavirky a je to super.
Odpovědět3  0
TomasM_78 (7) | 16.8.201621:06
V Maďarsku to mají skoro všude. Perfektně se podle toho jezdí.
Odpovědět0  0
Luk Skywalker (510) | 17.8.20169:35
Bohatě by stačilo, co jsem viděl ve Francii již před několika lety a to blikání zelené, když končí a potom se přepne na oranžovou. Jednoduché a odpadá klasické stihnu­-nestihnu tu zelenou?
Odpovědět0  0
Cemada (1221) | 17.8.201612:13
Nic takového vůbec není potřeba.
Zelená = ­"Volno­", žlutá ­(oranžová­) = ­"POZOR­", tzn. že pokud je řidič tak blízko že by nestihl včas a bezpečně zastavit před křižovatkou nebo přechodem tak může projet. Bohužel se to zneužívá a někteří při žluté místo brzdy šlápnou na plyn.
Není potřeba aby zelená blikala ve smyslu ­"pozor, bude žlutá­". To by rovnou mohli udělat semafory jen se zelenou a červenou, kde by blikání zelené zastupovalo fci žluté.
Pravdou ale je že jsem se setkal s odpočtem ­(jak výše uvádí hl.hl­) u jedné uzavírky a bylo to docela příjemné. Možná že to má jen takový psychologický účinek, protože stejně si na tom semaforu člověk musí počkat ať je tam čas jakýkoliv.
Že to v jiných státech funguje? No taky tam většinou jiná mentalita řidičů.
A nebo to můžou udělat jako v Simpsonech: ­"Zjistili jsme, že na žlutou se jezdí nejrychleji, tak jsme ze semaforů odstranili žlutou­", střich a Lenny plný plyn a ­"Vydrž žlutá, vydrž!­" :­-D
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.